Voor een tulbandvorm:
250 gram boter
250 gram suiker
300 gram cakemeel
5 eieren
1 potje zure room
(Vanillearoma of citroen naar smaak)
150 gram donkere basterdsuiker
125 gepelde noten (gemalen)
1 theelepel kaneel.
Je maalt de nootjes fijn en mengt deze met de bruine basterdsuiker en de kaneel.Je kunt dit ook in 3 lagen verdelen, maar het gevaar is dat als de nootjesmassa te ver naar onderen ligt, het door het deeg heen zakt
Verwarm de oven voor op 140 graden (hete lucht) tot 160 onder en bovenwarmte.
Het cakedeeg maken met de zure room in plaats van melk. Een derde van het deeg in de beboterde en met bloem bestoven vorm doen. Een 30% van de nootjesmassa er op strooien. Dan weer een derde van het deeg er op doen en glad strijken met de bolle kant van een lepel. Dan 50% van de nootjes Let op dat de onderste laag beslag wel dik genoeg is zodat de nootjes er niet doorheen zakken en de cake niet meer goed uit de vorm komt. De overgebleven nootjes strooi je bovenop. En duw je er een beetje in met de bolle kant van een lepel.
Met een mes ‘snijd’ je een spiraal in het deeg zodat de nootjes wat gemengd worden. Dan strooi je nog wat van de nootjesmassa over de bovenkant en drukt dit een beetje aan met de bolle kant van een lepel. Misschien hou je wat over.
Na 1 uur en 15 minuten prik je er in met een sateprikker. Als deze er schoon uitkomt is hij goed. Laat de cake nog 10 minuten in de vorm staan voordat je hem omdraait op een rooster om af te koelen. Bestrooien met poedersuiker is wel lekker en mooi.