Omalasanja
Direct vanuit ANJA'S Cucina

Ingrediënten Voor een springvorm van 22 of 20 cm:

150 gram ongezoute boter in kleine stukjes

150 gram kristalsuiker

2 eieren

300 gram bloem en snuf zout

1 zakje bakingsoda  of anderhalve theelepel bakpoeder.

125 ml melk

1 theelepel gemalen kaneel en 1 theelepel gemalen gember

rasp en sap van 1 bio citroen

vulling: 3 granny smith appels en 100 gram vijgen in kleine stukjes

eventueel mascarpone of lobbig geslagen slagroom (niet te zoet)

voor de topping: 75 gram walnoten en 2 eetlepels donkere basterdsuiker en 20 gram zachte boter.


Bereiden: Verwarm de oven voor op 160 graden (onder en bovenwarmte)

Verhit de 150 gram boter en laat deze bruin worden in 4 a 5 minuten op een middelhoge warmte. Giet over in een schaal en laat iets afkoelen. 

In de tussentijd schil je de appels en haal je de harde steeltjes uit de vijgen. Snijdt de appels en vijgen in  kleine stukjes. Meng in een grote schaal  de bloem, bakpoeder, kristalsuiker, specerijen en zout.

Klop de eieren, citroen rasp en sap en melk door de bruine boter die iets afgekoeld is.


 Meng het natte mengsel voorzichtig door het droge (niet met de mixer maar met de hand) en voeg de kleine stukjes appel en vijgen toe en smeer uit in de beboterde en bebloemde springvorm (ik doe altijd bakpapier op de bodem, dan komt hij er zeker mooi uit.

Wrijf voor de topping de stukjes walnoten door de basterdsuiker en zachte boter.  Verdeel dit met een lepel over de bovenkant.
60 minuten (in mijn oven) of iets langer bakken. Serveer warm of op kamertemperatuur eventueel met klodder mascarpone of lobbige slagroom. Als het een toetje is.