Ingrediënten voor lage bakvorm 28 a 30 cm:
Voor de bodem:
1 pak appeltaartmix + bijbehorende ingrediënten
Voor de vulling en merengue:
500 gram rabarber, schoongemaakt en in stukjes gesneden
3 eieren
200 gram fijne suiker
2 eetlepels bloem
1 beschuit of paneermeel
Kaneel
4 eetlepels suiker
Theelepel citroensap
Mespunt zout
Aan de slag:
Oven voorverwarmen op 160 a 180 graden.Afhankelijk van je oven.
Het deeg maken volgens aanwijzingen op het pak en de vorm ermee bekleden (je kunt ook je eigen recept voor appeltaart deeg gebruiken maar ik vind dit makkelijk en heb nog nooit klachten gehad) Daarna verkruimel je de beschuit of gebruikt paneermeel om over de bodem te strooien. Zet de bodem zolang in de koelkast.
Rabarberstukjes met kokend water overgieten in een kom en 5 minuten laten staan. Daarna goed afdrogen met een schone theedoek.
Twee van de drie eieren zorgvuldig splitsen, eiwitten apart houden. De beide eigelen mixen met het hele ei, 200 gram suiker en 2 eetlepels bloem tot het een luchtige massa is geworden (wordt meer….) Daarna stukjes rabarber erdoor scheppen en niet meer mixen. Overdoen in de bakvorm en bestuiven met kaneel.
Ongeveer 45 tot 60 minuten in de oven bakken.
De vorm uit de oven halen en intussen de oven verhogen met 50 graden (of als je durft de gril aanzetten). Intussen de eiwitten stijf kloppen. Zorg dat je een brandschone kom en kloppers hebt! Ik smeer de schaal en kloppers altijd in met citroensap om extra te ontvetten. Als er stevige pieken gevormd worden 4 eetlepels suiker, citroensap en zout toevoegen en erdoor kloppen. Deze merengue massa luchtig over de gare rabarbertaart smeren met golven en pieken (door de bolle kant van een lepel licht op de merengue te houden en omhoog te trekken krijg je pieken) Even terugplaatsen in de oven of onder de gril en om de paar seconden kijken want het verbrandt snel. Afkoelen en vanuit de koelkast serveren.