ingredienten: (6 personen of 4 personen en een restje voor de volgende dag! )
6 kleinere kalfsschenkels 2/3 cm dik. Anders neem je 4 grote
Versgemalen peper, zout
4 eetlepels bloem
2 eetlepels olie
120 gram boter
1 kleine rode uit, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, gehakt
Middelste bleke stengels van de struik bleekselderij, fijngesneden
½ fles droge witte wijn
4 takjes verse tijm (of wat gedroogde)
1 blik gepelde tomaten van een goed merk (Mutti) afgegoten en gehakt
2 laurierblaadjes
bakpapier/folie
1 portie gremolata ( fijngeraspte schil van 2 citroenen, 1 teentje knoflook zeer fijngehakt, 3 eetlepels fijngehakte peterselie)
Bereiden
1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Bestuif de plakken afgedroogde kalfsschenkel met bloem, peper en zout. Verhit de olie in een grote koekenpan of braadpan en bak ze snel aan weerskanten bruin. (voeg eventueel nog wat olie toe) Leg apart en veeg de pan schoon.
2. Zet het vuur iets lager en smelt de boter in de pan. Fruit de , bleekselderij, ui en knoflook zacht. Voeg na 10 minuten de witte wijn toe, breng aan de kook en laat tot de helft inkoken. Breng de bouillon in een kleine pan aan de kook.
3. Doe de groenten in de vuurvaste ovenschaal of ovenvaste braadpan en leg het vlees er voorzichtig op, voeg de tomaten, tijm en laurierblad erbij. Het vocht moet tot halverwege de schenkels komen. Voeg eventueel nog wat wijn toe. Breng alles aan de kook, leg er een stuk bakpapier op en daarna de deksel of aluminiumfolie.
Na ongeveer 2,5 a 3 uur kijk je of het vlees gaar is. Zo niet, laat het rustig verder garen in de oven tot het vlees echt zacht is!
4. In de tussentijd maak je de gremolata, een fris mengsel van knoflook, peterselie en citroenrasp (zie bij de ingrediënten) Dit strooi je erover bij het serveren.
5.risi e bisi. Dit is risotto volgens recept, met ui, witte wijn en bouillon. De laatste 5 minuten doe je er diepvries erwtjes door naar smaak. Uiteraard wat geraspte parmezaan en klontje boter als het klaar is. Als je de risotto al van tevoren maakt kun je deze prima opwarmen, In een ruime pan wat vocht (wijn of bouillon aan de kook brengen. Dan de afgekoelde risotto zacht roerend verwarmen.