Ingrediënten (6 personen)
1 kilo doorregen kalfsvlees (geen schnitzels dus, maar aan 1 stuk) bij de slager
4 eetlepels bloem
1 theelepel kaneel, ½ theelepel nootmuskaat, ½ halve gemalen foelie
Zout, peper
3 Kruidnagels en laurierblad
Pakje Verse salie
gedroogde Italiaanse kruiden naar smaak.
2 uien
6 stengels bleekselderij
250 gram champignons
100 of 150 gram hamblokjes (mooie gekookte ham)
2 tenen knoflook
4 eetlepels olijfolie/boter
250 dl droge witte wijn
0,5 liter vleesbouillon, pot of tablet
Sap van halve citroen
2 eetlepels gehakte peterselie (naar keus)
250 gram crème fraîche of kookroom.
Snij het vlees in blokken, meng de bloem met de droge kruiden (kaneel, foelie, nootmuskaat, zout, italiaanse kruiden peper) in een kom. Hussel de blokken vlees er goed door. Of doe dit in een plastic zak om het goed te vermengen.
Snipper uit en knoflook, bleekselderij in boogjes, champignons in stukken. Bak de groenten even zachtjes aan en haal uit de pan.
Verhit olie en boter en bak de vleesblokken in gedeeltes aan met de bloem er omheen, zodat ze allemaal goed de bodem hebben geraakt. Haal ze uit de pan. De bloem zal gaan aanbakken, dat is niet erg (niet verbranden natuurlijk) Als je inschat dat de bloem te weinig is, voeg je nog een eetlepel toe. Het moet een saus worden. blus de de bloem af met witte wijn en bouillon en roer de aanbaksels los.
Doe het vlees terug in de pan met laurierblad, kruidnagels (steek je in het laurierblad of in een extra halve ui) en paar blaadjes salie.
Na ongeveer 60 minuten zachtjes stoven haal je salie, laurier en kruidnagel eruit. Doe de groenten en hamblokjes erbij. Nog 15 minuten stoven.
Afmaken met zout en peper en Italiaanse kruiden als het te vlak van smaak is.
Doe de crème fraîche of kookroom er bij op het moment dat je het gaat opwarmen om te serveren. Afproeven met citroen, zout peper, kruiden en voor het serveren kun je er peterselie over strooien.
Serveren met kleine vlindertjes of andere korte pasta.