Ingrediënten voor 8 personen
schaaltje van ongeveer 20 bij 30
Voor de mascarpone crème:
5 kakelverse eieren (je gebruikt alleen de dooiers)
5 eetlepels witte basterdsuiker
Scheutje vanille aroma of 2 zakjes vanillesuiker
500 gram mascarpone koud!
Eetlepel geraspte sinaasappelschil (schoon geboend uiteraard)
(scheutje grand manier, of advocaat als je dat lekker vindt)
Voor het koffiemengsel:
8 eetlepels sterke koffie
3 eetlepels basterdsuiker
3 eetlepels cognac
(scheutje amaretto als je dat lekker vindt)
Pakje lange vingers
Cacao
Mixer
zeefje
bereiding:
zorg voor een koude omgeving (dus niet boven de oven of naast de kookplaat waar iets staat te pruttelen) en koude ingrediënten.
Scheid de eieren. Klop de eidooiers en de suiker met de mixer tot een lichtgeel, luchtig mengsel en het veel meer is geworden. Zet het weg in de koelkast.
Roer de mascarpone los (ik doe dat met de garde i.p.v met de mixer, om te voorkomen dat de mascarpone te warm en te zacht wordt). Dan met de garde of spatel het ei mengsel met de mascarpone luchtig vermengen. Sinaasappelrasp toevoegen en scheutje likeur indien gewenst.
Zet weg in de koelkast.
Sterke koffie zetten. In een kopje/schaaltje doe je de cognac en suiker en giet de hete koffie er op en roer zodat de suiker smelt. Je kunt een scheutje amaretto erbij doen, dan wordt het wat zoeter. Laat beetje afkoelen. Als je te weinig hebt, maak je later nog een beetje erbij.
In een schaal leg je de lange vingers naast elkaar met de suikerkant naar beneden zodat de koffie beter wordt opgenomen!
De helft van het koffiemengsel giet je over de lange vingers Zorg dat elke lange vinger wel met koffie is bevochtigd, mag ook op de bodem komen. Dan de helft van het mascarponemengsel erover.
2e laag lange vingers, koffie er over, andere helft mascarpone.
Minstens 3 uur in de koelkast. Speel je op safe maak je het de dag ervoor. Als de mascarpone niet stijf wordt, kun je nog iets anders verzinnen 😊
De cacao strooi je door een theezeefje (of cacaostrooier) er op het laatst voor het serveren overheen.