ingrediënten voor 2 liter soep:
2 liter water 1 bouillonblokje (later meer) en laurierblaadjes
1 fles sugo, passata of 2 blikken tomaten
3 paprika's rood, groen, geel
2/3 tenen knoflook, 3 uien, 1 winterpeen
2 schouderkarbonaden, 1,5 ons rookspek
1 chorizoworst of salami
2 potten bruine bonen of 1 pond gedroogde bonen. Deze laat je 12 uur weken, en half uur a 45 minuten koken tot ze zacht zijn. Dit kan een dag van te voren.
1 theelepel (gerookte) paprika, 1 theelepel chilipeper, naar smaak een scheut sherry.
bereiden:
Maak in 1 uur bouillon van de karbonaden met 2 liter water, bouillonblokje en 2 laurierblaadjes. Let op met zout in de bouillon! Door de spek en worst wordt de soep al zout en moet je dit later af proeven en toevoegen.
Snijdt in de tussentijd alle groenten en de worst in stukjes.
.
Bak de spek uit en voeg achtereenvolgens de stukjes chorizo toe (even meebakken) daarna de uien, knoflook en de rest van de groente aan in een braadpan. Voeg theelepel paprikapoeder en chilipoeder toe. Voeg aan de bouillon toe en laat een kwartier, 20 minuten koken tot de groente gaar is.
Voeg de afgespoelde bonen toe en snijdt het vlees in kleine stukjes. Verwijder de laurierblaadjes (of laat ze zitten voor een rustiek effect) Voeg de sugo of passata toe en proef af. Voeg extra bouillontablet of zout toe. Of maak het pittiger met chili of zwarte peper.